De voordelen van betonplex als bouwmateriaal

betontriplex

Door zijn gunstige eigenschappen als vochtbestendigheid en hoge sterkte is betontriplex een van de meest geprefereerde bouwmaterialen geworden. Ondanks zijn kracht en veelzijdigheid is triplex nog steeds een goedkoop en duurzaam materiaal voor kleine bedrijven. Een korte blik op de vele soorten triplex zal hun betekenis laten zien.

De hele bouwsector draait om betontriplex, van keukenkasten tot vloeren en muren tot meubels. Door een gebrek aan goedkope en betrouwbare alternatieven zal het gebruik van triplex alleen maar toenemen naarmate de wereldmarkt groeit.

betontriplex

Flexibiliteit


Triplex heeft het extra voordeel dat het wordt gevormd naar de specificaties van de fabrikant. De dikte varieert van een paar centimeter tot vele centimeter. Extra fineer wordt door fabrikanten gebruikt om de sterkte van het triplex te verbeteren. Elke extra laag fineer verbetert de sterkte van het triplex proportioneel. Dunne fineerlagen worden vaak gebruikt voor een grotere flexibiliteit in panelen en plafonds.

Schokbestendigheid


Triplex is van nature bestand tegen stoten en stress vanwege de hoge treksterkte, maar kan verder worden versterkt door het kruislineren van fineer. Dit komt doordat de kracht over een breed oppervlak wordt verdeeld, waardoor de treksterkte over een geïsoleerde plek wordt verminderd.

Als gevolg hiervan kan triplex tot drie keer zijn oorspronkelijke belasting in beslag nemen voordat het inzakt. Dit is vooral nuttig als er sprake is van zware wind of aardbevingen. Multiplex met hoge treksterkte wordt gebruikt in zware toepassingen zoals betonnen constructies en vloeren.

Extreme kracht


De sterkte van triplex is slechts zo groot als de boom waaruit het is afgeleid. Het kan echter later in het productieproces worden versterkt. Om splijten te voorkomen is het gebruikelijk om korrels van elk fineer op 90 graden aan elkaar te zetten. Dit versterkt en stabiliseert het fineer. Hierdoor is het geschikt voor webbed balken, vloeren en schuifwanden.

Scharen voor panelen van hoge kwaliteit

Om de buigweerstand te vergroten, wordt triplex soms gemaakt met een oneven aantal lagen. De hoek waarin de fineerkorrels worden geplaatst kan verschillen van 90 graden. Hoeken van 45 en 30 graden ten opzichte van elkaar zijn gemeenschappelijk. De variaties in hoek helpen het triplex te versterken. Als gevolg hiervan kan het multiplex worden gebruikt voor het vastmaken van panelen en vervaardigde balken.